Hjem

Klovn

Foredrag

Tiden er i dit sindForskning afslører at vi, med tiden, oplever tidens gang som hurtigere og hurtigere.

Vi har alle, i vores hjerne, en indbygget kemisk-biologisk pendul, hvis rytme kan skifte afhængigt af vores aktiviteter. Om du f.eks. spiller et musikinstrument kan du holde rytmen uden at kigge på dit ur. De fleste af os kan slå en rytme uden hjælp.

Eksperiment med trænede råtter hviser at de også kan holde styr på tiden. Hvis man derimod giver dem amfetamin eller kokain begynder deres indre ur at gå hurtigere. Det samme gælder for mennesker påvirkede af amfetamin. Hvis mand giver dem i opgave at time et minut, gennem at tælle sekunder, går det bare nogle sekunder for de mener at tiden er gået. Det tyder på at vores indre ur er styret af kemikalier.

Dopamin, en i hjernen forekommende kemikalie, er en sandsynlig forklaring. Førøget dopaminniveau får uret at tikke hurtigere, og omvendet. Niveauet af dopamin mindsker med ælderen så uret går langsommere. Om du beder en ældre person at time en time, vil hun overestimere det. For dem mærkes en time kun som 40 minutter fordi deres ur går langsommere.

Vores ur skifter også når vi laver noget. Hver gruppe mennesker der bliver bedt om at bedøme et tidsinterval imens de laver en ande opgave oplever at tiden går hurtigere. Forskellen på reell tid og opleved tid bliver også større med alderen.

Når folk underholdes glemmer de deres interne ur, og tiden flyver afsted. For publikum ved en klovneforestilling opleves 40 minutter som et minut, for klovnen opleves det som et sekund!