Øjenkontakt som kommunikationsform

Mennesket er den eneste af primaterne der har det hvide i øjnene. Der gør det lettere at se i hvilken retning vores medmennesker kikker hen. Hos de fleste aber er den tilsvarende del af øjet mørkebrun, hvilket gør det vanskelig at bedøme i hvilken retning dyret ser.

abe

Gennem evolutionen, har det været en fordel, for de mennesker, der været gode til samarbejde. Et samarbejde, som bl.a. understøttes af ikkeverbal kommunikation med øjnene. D.v.s. at evolutionen har givet os det hvide i øjnene, for at optimere en nonverbal kommunikation. En nonverbal kommunikation er tit mere intuitiv og derfor hurtigere end den verbale. Vi kan bl.a. tænke os situationer med jagt, eller kamp imod store rovdyr, hvor det har været essentiellt at handle hurtigt og i fællesskab.


Hvorfor har de andre aber så ikke udviklet samme træk? Måske fordi de ikke haft lige så stor hjerne som mennesket, og derfor ikke har kunnet få en lige så stor fordel ud af det. Fordelen skal jo opveje den klare ulæmpe der er med lyse øjne: Øjnene reflekterer lettere et lysglimt i nattemørke, og derfor er man mere udsat for at blive opdaget af en fjende.

kigger hvor

P.g.a. det hvide i øjnene kan vi se hvor en anden person ser hen, vi kan endda se om personen er i sit kreative hjørne.
Se: Øjenbevægelser ifølge NLP. Hvis en person ser op til højre, imens han tænker, kan det være et udtryk for at personen prøver at konstruere et visuelt billede. Hvis personen ser op til venstre kan det være udtryk for at personen prøver at huske et visuelt billede. Spørg en person, hvordan hendes bolig ser ud, så er der chance for at hendes øjnebevægelser går op mod venstre.

husker visuelt

Hvis man fokuserer på en anden person, kan det være udtryk for flere ting. Angst, had, forelskelse eller interesse. Hvilken af dem det drejer sig om, må fortolkes udfra det øvrige kropssprog og situationen som helhed. F.eks ved et foredrag må man forudsætte at publikums fokuseren på foredragsholderen, er udefra en interesse i det faglige.

kigger

Du kan selv eksperimentere, lege med at udtrykke dig med øjnene. Prøv først i trygge omgivelser hjemme. Det er en god kilde til komik. Som foredragsholder kan jeg skrive under på hvor fantastisk en følelse det er at få et publikum til at bryde ud i et latterbrøl, bare ved at lave en bevægelse med øjnene. Det kræver dog også timing og en forståelse for hvordan man retter publikums fokus på de små ting.


borte-tit-tit

Borte-borte-tit-tit.

Borte-borte-tit-tit er en af vores første lege i livet, og en leg som vi fortsætter med at lege især i forbindelse med flirt. Som barn gemte vi os bagved vores hænder, som voksne bruger vi andre genstande. Vi gemmer os bagved aviser, menukort, brillestel, vinglas, et langt hår, for så at kigge frem med korte æggende blikke. Borte-borte-tit-tit kan leges alle steder, i toget, i trafikken, på biblioteket over en bog, på restauranten og caféen, endda i en menneskemængde, hvor andre mennesker skjuler synslinien. Legen kan også foregå helt simpelt, ved at blinke langsomt med et eller begge øjne.mikael@veryfunny.dk

Mail besvares indenfor 24 timer.

Foredragsholder:
Mikael Hermansson
Hjortshøj Møllevej 186
8530 Hjortshøj
Tlf: 30112456
Tlf: 86228780