Humor i kriser?

Nogle ting gør man ikke grin med... eller? Findes der katastrofer, eller andet, som man overhoved ikke må, eller ikke kan lave grin med? Findes der kriser som er så dybe at humor er fuldstændig utænkbart?


Holocaust

Holocaust er en af de største tragedier i verdenshistorien, men alligevel findes der beretninger af og om Holocaust-overlevere som har brugt humor som hjælp til at udstå de frygtelige lidelser.

"...Hele situationen med at de pakkede ind os i de der toge. Vi var som kvæg. Det var forfærligt inde i toget. Da vi kom frem til Auschwitz kæmpede alle for at komme frem til et vindue, for at se, men det gik ikke at se noget. Der var låger udenfor. jeg ville også se hvor vi var. En veninde spurgte mig: 'Hvad er det som er så vigtigt at se? jeg svarede: 'jeg vil simpelthen se togkonduktøren, for jeg har ikke nogen billet og vil vide hvornår han kommer ind'..."


11 september

Tre dage efter angrebet på World Trade Center, tog John Kapherer, i klovn-verden kendt som "Clem T", sit klovnetøj på og rejste til Ground Zero. Hans beretning:

"Jeg må ikke komme i nærheden af World Trade Center, men jeg underholder eftersøgnings- og redningsmandskabet ved vagtskifte... Det meste jeg gør er at bare være der for personer som leder efter forsvundne venner, snakker med børn, og underholder folk i et begrænset omfang. Det er ikke tiden for jokes og latter men en tid for at tage sig af og støtte andre.. jeg gør alt jeg kan for at hjælpe, om det så er på afstand.

På fjernsyn, har borgmesteren sagt at han ikke vil ha unødvendige personer i New York. jeg respekterer ham, men jeg fortsætter fordi politifolk, brandmænd, og eftersøgningspersonale har sagt til mig: 'Du er et lysglint for os.'..

Sikkerhedsrestriktionerne har øget de sidste to dage og jeg har et begrænset område hvor jeg kan gå. Lighuset og sygehusene er fulde af mennesker som behøver kærlighed, knus og forståelse...

Jeg holder hænder og giver kram. Det er let at give en klovn et knus. jeg bruger meget tid på at snakke med politi, gør mit bedste for at lytte og forstå. jeg deler knus- og kramkuponer ud. Ibland ser politiet mig og spørger efter flere knus- og kramkuponer, så at de kan dele dem ud.

Når de ser mig begynder de at grine. Mange politifolk vil få deres billede sammen med mig. Og de vil have at deres chef ska kramme klovnen så de kan ta et billede...

Jeg mødte borgmester Giuliani og guvernøren og alt de kunde sige var ' Tak fordi du er her, vi behøver dig lige nu.' Klovne gør en forskel og jeg har mine minder som bevis."
Humor?