"I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky."

 

På en pressekonference fra det Hvide Hus , 26 januar 1998, deklarerede Bill Clinton: "I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky." Bill Clinton, der betragtes som en mester i at kommunikere og som plejer at have en stærk kontakt med sit publikum, kunne ikke ved denne lejlighed helt kontrollere sit eget kropssprog. På en videooptagelse kan en opmærksom iagttager på et tidspunkt se Clinton lave et hurtigt løft af øjenbrynene. Det er et eksempel på det, der kaldes mikro-mimik. En bevægelse i ansigtet, der sker meget hurtigt, på mindre en et par tiendedele af et sekund. Mikromimik kan være et tegn på at der er en indre konflikt, at alle dele af bevistheden ikke er overbeviste om rigtigheden af det, der siges.

17 august 1998, fremtræder Bill Clinton foran en "Grand Jury" vedrørende Lewinsky- affæren. De amerikanske forskere Alan Hirsch og Charles Wolf lavede senere en omfattande analyse af videomaterialet fra dette forhør og opdagede at, idet Clinton taldte usant, rørte han sin næse hvert fjerde minut, i alt 26 gange. Modsat da han talte sandt, hvor han slet ikke rørte ved sin næse.


Hvordan kan det forholde sig sådan? Hvad er forklaringen på disse detaljer i kropssproget?


Disse lækager og fortalelser, i kropssproget, er hurtige bevægelser. Så hurtige at bevistheden ikke når at registrere dem før det er for sent. Hvis du følger linket: lækager i kropssproget får du en længere liste på mulige lækager.

Vores bevidste sind registrerer kun en lille brøkdel af det, der sker rundt om os. Ved hjælp af vores nerveceller kommer der, hvert sekund, 11 millioner bits af information ind i vores nervesystem. Men vores bevidste sind kan kun holde styr på 20-30 bits information af gangen. Det er forsvindende lidt i forhold til den enorme mængde af information det ubevidste jonglerer med.

Hvad er det, der afgør hvilken lille brøkdel af all information, bevistheden skal få adgang til? Det er en filtrering, der sker i det ubevidste sind. 11 millioner bidder koges ned til 20 -30. På trods af at vores hjerne er en meget hurtig processor, tager denne filtrering tid. Så meget som et halvt sekund. Vi bliver altså først bevidst om noget efter at hjernen har bearbejdet informationen i et halvt sekund. Bevidtheden er et halvt sekund forsinket.


Det halve sekunds forsinkelse.


I sin bog "Mærk Verden" bruger forfatteren Tor Nørretranders 42 sider på det halve sekunds forsinkelse og dets konsekvenser. Læs bogen hvis du har brug for at blive forvirret på et højere plan, og få dit verdensbillede sat på en ordentlig prøve. Det er en del mere end disse ydmyge net-sider kan komme afsted med.

En konsekvens af det halve sekunds forsinkelse, er at en bevægelse i vore krop, der er startet ubevidst har et halvt sekunds forspring før vi overhoved har en chance for at opdage den bevidst. Så hvis en del af vores sind, ikke er helt tilpas med det vi siger, kan der f.eks. påbegyndes en rynken af øjenbrynene. Den bevidste handling at undgå rynken, kommer alt for sent, skaden er allerede sket. Kropssproget har afsløret os.

Eller hvis det klør i næsen, har vi haft hånden der og rørt ved den før vi har opdaget det. Ifølge teorien er det nemlig sådan at, når vi lyver, får vi førhøjet blodtryk, hvilket får nogle blodkar i næsen til at udvide sig hvilket forårsager en lille kilden. Vi klør os og har dermed givet et nonverbalt tegn på at vi er i konflikt med det vi siger. Selvfølgelig bare et lille tegn, der hvis det står alene, ikke fortæller så meget, men sammen med andre tegn på usikkerhed, bliver det en indikation på at der tales tvetydigt, med to tunger, hvis det skal siges med en metafor.

Konklusionen er at Bill Clinton, kunne ikke styre sit kropssprog, og det kan vi andre heller ikke.


Øvelse i at opdage kropssprogets forspring:


Hvis din nysgerrighed nu er vækket kan du observere dig selv i en dags tid. Prøv at blive bevidst om de gange du klør dig på næsen, eller i øret eller håret. Iagttag hvornår du bliver bevidst om denne bevægelse. Er det før du klør dig, imens du klør dig, eller umiddelbart efter at bevægelsen er færdig? Hvor mange gange vil du være i stand til at forhindre bevægelsen?


Bevidsthed: den irriterende tid mellem en lur og den næste.

Min mail:

mikael@veryfunny.dk

Mail besvares indenfor 24 timer.

Foredragsholder:
Mikael Hermansson
Hjortshøj Møllevej 186
8530 Hjortshøj
Tlf: 30112456
Tlf: 86228780